История на компания Керхер

Една от най-големите и прославили се по света компании за производство на професионална техника и машини е Керхер. Фирмата е немска и съществува от началото на миналия век. Тя създава първата пароструйка през 1945 г, а не след дълго тя е номер едно в Европа.

Керхер създава професионални водоструики и прахосмукачки, с което се превръща в лидер не само на пазара в Европа, но и в САЩ. В началото на създаването си фирмата носи името на английски „steamcleaner“. Според приказки и разкази началото на световно известната компания е поставено в годините на сухия режим в САЩ, когато един легендарен производител на алкохолни напитки преминава през производствена авария. В резултат от последната стени, тавани и под били силно замърсени от тоновете пара и количествата течности, които се излели във фабриката. Създателя на алкохолни напитки, тогава се сетил, че всичкото това налягане и пара могат да бъдат местени в уред, който да почиства и така се появява първата пароструйка.

За основател на фирма КЕРХЕР е известно името на Алфред Керхер. Той бил инженер по професия и както повечето откриватели по онова време и той обожавал да експериментира, да прави пити и да твори до късно в лабораториите си.

В годината 1935, Алфред Керхер изобретява потопяем нагревателен задвижван с електричество. Като първо изключително и значително изобретение на Керхер, била пещта за нагряване на соли, които служели за закаляване на леки метали. Това бележи и първите големи успехи.

Години по-късно, когато възможностите на създавани техники Керхер, биват изчерпани, създателя им Алферд Керхер се замисля за по-нататъшно развитие. За целта той продава своите патенти и с взетите пари купува производствени площи във Виненден, където и днес се намира централния офис за техника на фирма КЕРХЕР.

Собственика на професионалните техники Керхер се интересувал от всичко, свързано с огън и вода, задвижвано от нагряване на водни и въздушни маси. Така се появява неговата малка работилничка, в която прави агрегати за подгряване на мотори за самолети. А с годините тази работилница придобива невероятни размери, превръща се в огромна фабрика, за да достига днес до всички краища на света известната техника Керхер.